zondag 25 oktober 2015

Achter een (mooie) façade schuilt ...

We hadden lange tijd maar één kabinet voor twee dokters. Terwijl de ene het gebruikte voor consultaties, reed de andere rond voor huisbezoeken, want veel mensen verwachtten van een huisarts dat hij ook effectief aan huis kwam. Ik vond dit wel leuk, want je leerde zo je patiënten zeer goed kennen: hoe ze woonden (of ze welstellend waren, slordig of netjes …) en of de familiale relaties wel zo slecht of goed waren als werd beweerd …


Ik zag dikke villa's die binnenin bemeubeld waren met wat tuinstoelen en oude, armtierige kasten. De eigenares, die op consultatie kwam als ze enigszins kon, was nochtans altijd in dure kleren ‘opgekleed’.

Ik kwam op plaatsen waar ik me met moeite een baan kon vrijmaken door de verwilderde tuin met overgroeide struiken en klimop die tot in de woning doorgroeide langs vensterspleten. Eentje doopte ik ‘het huis van Doornroosje’, zo erg was het. Dat huis wat trouwens extra speciaal … De voordeur kon maar half open want in de gang die volgde, stonden aan weerskanten stapels boeken, kranten, encyclopedieën, leesboeken, allerlei reclamefolders … alles door elkaar opeengestapeld in een wankel evenwicht, bedekt met een dikke laag stof. De bewoners waren geletterde mensen.

Ik bezocht boerderijen waar nog geen versteende bevloering lag en geen sprake was van centrale verwarming. De WC was buiten en bestond uit een plank met een gat in … Je weet wel, zoals in Bokrijk. Op sommige plaatsen vond ik geen stoel om op te zitten door de vreselijke rommel, geen plekje op de tafel om mijn gerief op te leggen. 

Er was ook ‘het kattenhotel’, het huis van een 80-jarige lieve dame met een 9-tal katten. Ik bezocht haar altijd als laatste op mijn ronde. Na dit bezoek moest ik mijn kleren stofzuigen en vaak ook gewoon veranderen. De haren, de doordringende geur … met die kledij kon ik mijn dag niet verderzetten.

Was ik niet op (t)huisbezoek geweest, had ik vaak nooit van de bewoners kunnen vermoeden of weten wat ik nu wist. Het was verborgen maar belangrijke informatie waardoor ik vaak hun klachten en problemen, of die van hun familie, beter kon inschatten en begrijpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten