maandag 12 oktober 2015

Een noodkreet, vermomd als buikpijn

Eind jaren '70. Zondagavond, tijdens een wachtdienst. Ik kreeg een jonge vrouw op consultatie. Ze zat wat te draaien op haar stoel, en zelfs na een hele resem vragen, was mij nog altijd niet helemaal duidelijk wat er precies aan de hand was. Ze had lage buikpijn. Bij nader inzien … zeer lage pijn, namelijk ter hoogte van haar vagina.

 
Neen, ze had geen betrekkingen gehad.
Neen, ze had geen uitstel van regels.
Neen, ze had geen tampon ingestoken en vergeten (wat wel regelmatiger voorkwam, maar dan waren de klachten wel een beetje anders: onwelriekende en onverklaarbare afscheiding, zelfs na veelvuldig douchen).
 
Ik vroeg haar om op de onderzoekstafel plaats te nemen voor een gynaecologisch onderzoek. Ze gedroeg zich zeer preuts en gegeneerd en liet mij amper een toucher doen.

En toen kwam het eruit. Ze had deze keer een schroevendraaier gebruikt om klaar te komen en vermoedde dat ze wat te ver was gegaan vanbinnen…

Ik kon haar na een lang gesprek overhalen tot een grondig, fysiek onderzoek, om te kijken of er geen ernstige schade was aan de vaginawand of, erger nog, een perforatie. Gelukkig viel het mee: een abnormale, geïrriteerde vaginawand met wat kleine wondjes die oppervlakkig bloedden, maar verder geen letsels.

De fysieke schade was gelukkig vrij goed te behandelen. Ontsmetten en verzachten was de boodschap. Een vrij eenvoudig gynaecologisch probleem. Maar duidelijk een ernstige, psychologische noodkreet.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten